Tässä tekstissä käsitellään, miten asunto- ja kiinteistösijoittamisen eri muotoja luokitellaan yhtiön kirjanpidossa ja veroilmoituksella. Haluan painottaa, että alla olevat valinnat ovat vain lähtökohtia, käsittely arvioidaan aina tapauskohtaisesti.
Kaikenlaiset veroilmoitukset saattavat mennä vuosia läpi. Sitten kun tapahtuu jokin merkittävä transaktio ja tulee verotarkastus tai Verohallinto muuten katsoo tilannetta tarkemmin, voidaan päätös tehdä takautuvasti. Valinnat kannattaa siis suunnitella alusta asti kuntoon.
Kun vuonna 2020 tulolähdejaottelu osakeyhtiössä poistui, helpottui kirjanpito ja verotus asuntosijoittamisen osalta. Kaikki tulot ja kulut kuuluvat elinkeinotoimintaan ilman rajoituksia.
Pitkäaikainen vuokraaminen
Kirjanpito tase: pysyvät vastaavat, sijoitukset
Kirjanpito tuloslaskelma: liikevaihto(jos yhtiön varsinaista toimintaa) / liiketoiminnan muut tuotot
Veroilmoitus varallisuuslaskelma: muu omaisuus
Veroilmoitus tuloslaskelma: liikevaihto / liiketoiminnan muut tuotot
Majoitustoiminta, toimistohotelli tms.
Kirjanpito tase: pysyvät vastaavat, käyttöomaisuus/sijoitukset
Kirjanpito tuloslaskelma: liikevaihto
Veroilmoitus varallisuuslaskelma: käyttöomaisuus
Veroilmoitus tuloslaskelma: liikevaihto
Ostaminen-(remontoiminen-)myyminen
Kirjanpito tase: vaihto-omaisuus
Kirjanpito tuloslaskelma: myynnit liikevaihtoon
Veroilmoitus varallisuuslaskelma: vaihto-omaisuus
Veroilmoitus tuloslaskelma: liikevaihto
Hei, kyselit muita muotoja. Mitenkäs erikoissijoitusrahasto, kuten OP-vuokratuotto tai LähiTapiolan Sijoituskiinteistöt. Nämä rahastot sijoittavat sekä asuntoihin että toimitiloihin. Miten näihin rahastoihin sijoittaminen toimisi sijoitusyhtiö näkökulmasta?
Kiitos kommentista. Totta, rahastot ovat yksi muoto ja toinen saman tyyppinen on listatut asuntosijoitusyhtiöt kuten Kojamo tai Ovaro tai listaamattomat vastaavat. Asunto- tai kiinteistörahastosijoitukset käsitellään kirjanpidossa ja verotuksessa kuten muutkin rahastosijoitukset. Ne voivat luonteestaan riippuen olla muuta omaisuutta, vaihto-omaisuutta tai rahoitusomaisuutta. Luonteella tarkoitan sitä, mikä rahastojen luonne on sijoittavan yhtiön liiketoiminnassa. Asuntosijoitusyhtiöihin sijoittaminen toimii samalla periaatteella.