Sijoitusyhtiö on käsitteenä laaja ja sillä saatetaan tarkoittaa kaikenlaisia yhtiöitä, jotka jotenkin liittyvät sijoittamiseen. Tässä blogissa sijoitusyhtiöllä tarkoitetaan yhtiötä, jonka päätoimena on yhtiön oman varallisuuden sijoittaminen. Rahastoyhtiöt ym, jotka hallinnoivat muiden rahoja, jäävät tämän määritelmän ulkopuolelle. Yhtiöiden sijoitustoiminta koostuu tavallisesti arvopaperi- ja kiinteistöomaisuuden hallinnasta.
Sijoitusyhtiöitä on hyvin eri kokoisia, pienistä kymppitonnien sijoituspääoman yhtiöistä pörssijättiläisiin. Suurimpia ellei suurin on Warren Buffettin perustama Berkshire Hathaway noin 350 miljardin dollarin markkina-arvollaan. Helsingin pörssissä sijoitusyhtiöitä edustavat mm. Capman ja Norvestia.
Kappalemääräisesti valtaosa sijoitusyhtiöistä on kuitenkin yhden henkilön, perheen, suvun tai muun tiiviin porukan omistuksessa. Tämä on myös se näkökulma, josta asioita tulen tarkastelemaan. Jos omistajana on useita henkilöitä, monimutkaistaa se huomattavasti asioita verosuunnittelun kannalta ja tuo mukanaan sopimuksellisia haasteita. Omista kokemuksista johtuen ja yksinkertaisuuden vuoksi näkökulma painottuu tilanteeseen, jossa omistajana on yksi henkilö. Olisin kiitollinen kommenteista liittyen usean henkilön omistamiin sijoitusyhtiöihin ja liittyviin haasteisiin.
Sijoitusyhtiöt ovat ainakin Suomessa lähes poikkeuksetta osakeyhtiöitä, miksi? Osakeyhtiö on ainut yhtiömuoto Suomessa, jonka tuottoa ei veroteta progressiivisena ansiotulona vaan tasaverona (poislukien osuuskunta, johon en nyt tietämättömyyttäni ota mitään kantaa) ja näin ainut potentiaalinen väline sijoitusten hallintaan. Osakeyhtiön tulot verotetaan erillään omistajan henkilökohtaisista tuloista, samaan tapaan kuin pääomatulot verotetaan erillään ansiotuloista henkilökohtaisella puolella.
0 kommenttia