Omaisuuden siirtäminen yhtiöön

mennessä | marras 13, 2016 | Sijoitusyhtiö, Sijoitusyhtiön perustaminen | 4 Kommentit

Kun yhtiö on perustettu ja sijoittaminen sen kautta olisi ajankohtaista, miten toimitaan käytännössä? Sijoitusyhtiön perustajilla on tavallisesti sijoitusomaisuutta omissa nimissään, jotka halutaan mahdollisesti siirtää yhtiöön, tai käteistä omissa nimissä, jota halutaan sijoittaa yhtiön kautta.

Kirjanpito

Kun osakas siirtää käteistä tai muuta omaisuutta yhtiölle, muodostuu kirjanpidossa:

Voit lukea edellä mainituista tarkemmin omista teksteistään klikkaamalla linkkejä. Tiivistetysti voisi sanoa, että laina on kevyempi ratkaisu, mutta jos haluaa jakaa maksimaaliset huojennetut osingot, SVOP-rahastoa hyödyntämällä saa nostettua yhtiön nettovarallisuutta.

Jos siirrettävä omaisuus on muuta kuin euroja, voi siirron tehdä osakkaan ja yhtiön välisellä kauppakirjalla tai apporttisiirtona. Molemmissa tapauksissa realisoituu luovutus henkilökohtaisessa verotuksessa. Kun kaupan osapuolina on osakas ja hänen yhtiönsä, täytyy hinnan osalta olla tarkkana eli käytännössä käyttää siirrettävän omaisuuden käypää arvoa. Käyvästä arvosta on kirjoitettu tarkemmin alempana instrumenttikohtaisissa ohjeissa. Kauppakirjaa käytettäessä yhtiöllä ei tarvitse olla rahaa maksaa kauppasummaa, vaan voidaan määrittää että yhtiö jää kauppasumman velkaa myyjälle, takaisinmaksusta sovitaan velkakirjassa.

Verosuunnittelu

Käyn alempana omien otsikoidensa alla eri instrumenttien siirtoa tarkemmin, mutta kerron ensin yleistä filosofiaa siirron verosuunnitteluun liittyen. Ensinnäkin jokaisen omistuserän kohdalla on arvioitava erikseen, onko sen siirtäminen yhtiön alle järkevää. Yleisiä asioita, joita arvioinnissa tulee ottaa huomioon:

  • Koituuko siirrossa tapahtuvasta luovutuksesta verottavaa luovutusvoittoa
  • Koituuko siirrossa tapahtuvasta luovutuksesta tappioita – miten saat hyödynnettyä tappiot
  • Mitä muita kuluja ja vaivaa siirrosta on
  • Milloin olet ajatellut myydä sijoituksen ja mikä on odotettu veroseuraamus siinä vaiheessa
  • Onko siirrettävä kohde lainan vakuutena
  • Olisiko sinulle huomattavaa etua siitä, että siirron myötä yrityksesi nettovarallisuus kasvaisi ja saisit jaettua yrityksen voittovaroja enemmän huojennettuina osinkoina

Yleisesti sanoisin, että ellei nettovarallisuuden kasvatusmielessä ole kiirettä siirtää omaisuutta, ei kannata siirtää siirtämisen ilosta, koska se realisoi veroja ennenaikaisesti ja siitä koituu kuluja/vaivaa. Yleensä hyvä strategia on tehdä uudet ostot yhtiöön, jolloin varallisuus siirtyy yhtiöön luonnollisesti pikku hiljaa ilman ekstraveroja/kuluja. Toisaalta, jos siirtoa ei tee ja sijoitukset nousevat edelleen arvossa, saatat maksaa henkilönä 34% pääomatuloveroa tulevasta voitosta, joka on yhtiön verotukseen nähden kallista.

Pörssiarvopaperit

Pörssiarvopaperit eli pääasiassa osakkeet ja rahastot, on usein helpoin siirtää, koska kaupanteko on kätevää, kulut pieniä, eikä varainsiirtoveroa koidu jos kaupan tekee pörssin tai rahastoyhtiön välityksellä. Käytännössä arvopaperit myydään henkilökohtaisella tilillä rahaksi, rahat siirretään yhtiöön ja yhtiö ostaa halutessaan samat arvopaperit takaisin. Täytyy siis sumplia lähinnä luovutusvoittojen/-tappioiden veroja. Jos ollaan voitolla, yleensä strategia on siirtää tappiolliset ja vähän voitolla olevat arvopaperit ja jättää paljon voitolla olevat henkilökohtaiseen salkkuun veronmaksun viivästyttämiseksi, olettaen ettei niitä halua muutenkin myydä.

Listaamattomat sijoitukset

Listaamattomat sijoitukset eli pääasiassa listaamattomat osakesijoitukset tai lainasijoitukset ovat huomattavasti listattuja työläämpiä ja kalliimpiakin siirtää. Koska siirron osapuolina eivät ole riippumattomat tahot vaan itse ja oma yhtiö, täytyy luovutushinnan kanssa olla verotusmielessä tarkkana. Luovutushinta täytyy vastata siirrettävien sijoitusten käypää arvoa eli ensisijaisesti markkina-arvoa. Jos riippumattomia markkinaehtoisia kauppoja ei ole hiljattain tehty, arvioidaan käypää arvoa Verohallinnon ohjeistuksen mukaisesti yhtiön tuloksen ja nettovarallisuuden perusteella, josta voit lukea tarkemmin tekstissämme osakevaihdosta. Jos vertailukauppoja ei ole, kaavamainen arvonmääritys ei ole usein kovin tehokas ja antaa siirtäjälle mahdollisuuden sen hyödyntämiseen. Esimerkiksi tuotekehitykseen tällä hetkellä panostava yhtiö, joka ei vielä tee voittoa, arvotetaan kaavalla vain nettovarallisuutensa arvoon.

Haastavinta on siis määrittää käypä arvo. Yhtiöllä itsellään, jonka osakkeita ollaan siirtämässä, voi lisäksi olla yhtiöjärjestyksessään tai osakassopimuksessaan rajoituksia siirroille kuten luovutuslauseke tai vaatimus yhtiön hallituksen hyväksynnästä. Riippuen yhtiöstä, joskus siirtoprosessissa voi kestää. Kuluja ovat varainsiirtovero 1,6% sekä mahdolliset säilyttäjän siirtokulut, jos osakkeet ovat arvo-osuustilimuotoisia.

Asunto-osakkeet

Asunto-osakkeissa keskiössä on rahoitus. Pankkilainoitettujen kohteiden siirto on hankalaa, koska laina täytyisi myös siirtää osakkaan nimistä yhtiölle ja yhtiölle pankkilainan saaminen hyvillä ehdoilla on usein vaikeaa. Sen sijaan yhtiölainoitetut kohteet toimivat hyvin kun lainoitus tulee sisäänrakennettuna.

Myös asunto-osakkeet tulee siirtää käyvällä arvolla, joka arvioidaan yleisen hintatason mukaan esimerkiksi kiinteistövälittäjän avulla.

Jos olet asunut asunnossa yli 2 vuotta ja olet oikeutettu verovapaaseen myyntivoittoon, tätä etua harvoin kannattaa tuhlata siirtämällä asunto-osake yhtiöön, olettaen että asunnon hintakehitys on ollut ja tulee olemaan positiivista. Kannattaa muistaa myös tulevien arvonnousujen verovapauden arvo.

Kustannuksia asunto-osakkeen siirrosta ovat 2,0% varainsiirtovero, isännöitsijäntodistus, kiinteistövälittäjän arvio sekä mahdolliset lainojen järjestelypalkkiot.

sijoitusyhtio.net

Sijoittajan asialla

Etsitkö tilitoimistoa joka ymmärtää sijoittamisesta?

Uusimmat kirjoituksemme täydentävät Inderesin analyysipalvelua

Selaa aiheittain:

Investco

SIJOITTAJIEN TILITOIMISTO

Kirjoittajan pyörittämä tilitoimisto Investco erikoistuu sijoitusyhtiöihin ja holding-yhtiöihin.

4 Kommentit

  1. Kiitos kattavasta opastuksesta, ja blogin aktiivisesta päivittämisestä.

    Itseä, ja uskon että muitakin sijoitusyhtiöiden perustajia kiinnostaisi varmasti myös se, miten SVOP sijoitukset, osakepääoma ja sillä tehdyt sijoitukset kirjataan yhtiön kirjanpitoon ja taseeseen.

    Vastaa
    • Kiitos kommentista! Kirjanpitoon on tarkoitus pureutua tarkemmin vähän myöhemmin. Muutamia verotukseen ja yrittäjyyteen liittyviä juttuja tulee vielä kuitenkin ennen sitä.

      Vastaa
  2. Kiitos mielenkiintoisesta blogista. En hoksaa oletko jo käsitellyt Anssi H:n kaipaamaa esimerkkiä kirjanpidosta. Asia ajankohtainen, yhtiötä en ole vielä perustanut. Yritän selvitellä kannattaako…

    Vastaa
    • Moi! SVOP-rahastoa on käsitelty omassa kirjoituksessaan. Tarkoituksenani on ollut auttaa sijoittajia hahmottamaan, miten eri luonteisia omistuksia ja tapahtumia voidaan käsitellä yhtiön kirjanpidossa ja mitkä ovat niiden (vero)vaikutukset. Varsinaista kirjanpitoa kirjaustasolla en ole lähtenyt opettamaan, siinä olisikin jollekin kirjoitettavaa!

      Osakepääoma kirjataan: debet pankkitili, kredit osakepääoma

      SVOP-sijoitus rahana kirjataan: debet pankkitili – kredit SVOP-rahasto

      Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vastaavia artikkeleita

Uudet tekstimme julkaistaan inderes.fi:ssä

Uudet tekstimme julkaistaan inderes.fi:ssä

Uudet kirjoituksemme täydentävät jatkossa Inderesin analyysipalvelua ja julkaistaan inderes.fi:ssä. Ensimmäiset tekstit käsittelevät tuttuja aiheita holding- ja sijoitusyhtiön verotukseen ja kirjanpitoon liittyen, joskin uudesta näkökulmasta. Myöhemmät tekstit tulevat...

YEL-uudistus 2023

YEL-uudistus 2023

Tekstiä on päivitetty 22.11.2023. Yrittäjän eläkelakiin on esitetty muutosta. Esitys on eduskunnan käsittelyssä ja on mahdollista, että se tulee vielä voimaan 1.1.2023. Käsittelyn tilannetta voi seurata alla olevasta linkistä....

Kuolinpesä – listaamattomien osakkeiden myynti

Vieraskirjoittaja Jaakko JääskeläOstaja-Invest Oy (ostammeosakkeita.fi)   Mukavaa kevään alkua blogin lukijoille! Tämän kertaisen kirjoituksen tavoite on auttaa kuolinpesien (puhekielessä usein perikuntien) osakkaita ymmärtämään, miten listaamattomien...