Ansiotulojen progressiivinen verotus osa 2

mennessä | tammi 15, 2017 | Sijoitusyhtiön perustaminen | 12 Kommentit

Tänään vähän ajatuksia siihen, kuinka paljon palkkaa sijoitusyhtiöstä kannattaisi verotusmielessä maksaa itselle erilaisissa tilanteissa. Jatketaan siis toissakertaisesta ykkösosasta vähän enemmän käytännön tasolle.

Sijoitusyhtiön omistaja on palkkatyössä muualla

Tässä tapauksessa tilanne on yksinkertainen. Jos verotettavat bruttoansiotulosi ylittävät vuositasolla n. 31 000€, en harkitsisi palkanmaksua, koska palkat tuon vuositulon jälkeen ovat korkeasti verotettuja, efektiivisen veroprosentin ollessa alkaen n. 40%. Keskittyisin muihin voitonjakotapoihin. Palkkatyöläisen kirous on se, että kun palkka nousee, verot nousevat kahta kauheammin, eikä palkkatyöläinen mahda asialle juuri mitään.

Myös eläkeläiset ja työttömät ovat palkansaajan tilanteessa siinä mielessä, että eläke ja työttömyystuet ovat verotettavaa ansiotuloa. Tulot saattavat olla kuitenkin sen verran pienet, että palkanmaksu niiden lisäksi voi olla järkevää.

Palkkatyöläisellä yhtiö toimii myös hyvänä mahdollisuutena laskuttaa mahdollisista sivutöistä ja tulouttaa tuotot yhtiöön 20% tasaverolla kun ylityönä palkkatyössä tehdyt työt verotettaisiin progressiivisesti.

(Sijoitus)yhtiön omistaja ei ole muualla palkkatyössä

Tähän ryhmään kuuluvat kokoaikaiset yrittäjät, osa-aikaiset yrittäjät sekä vapaaherrat tms, jotka eivät harjoita muuta kuin sijoittamista.

Osakeyhtiön kautta liiketoimintaa harjoittava on siinä mielessä palkkatyöläistä onnellisemmassa asemassa, että hän voi itse säädellä progressiivisesti verotettujen ansiotulojen määrää maksamalla itselleen optimaalisen summan palkkaa ja jättämällä loput yhtiön tulokseen. Etu korostuu kun tuotot suurenevat. Toisaalta myös yhtiöön kertyy yhä enemmän pääomaa, jonka jakaminen omistajille nopeasti on verotuksellisesti kallista.

Riippuen sijoitusyhtiön varallisuuden määrästä ja paineesta saada rahaa omaan käyttöön, palkkaa on verotuksellisesti optimaalista maksaa vuonna 2021 n. 15-31€k vuodessa. Jos yhtiössä ei ole liikaa varallisuutta kiinni, eikä omaan käyttöön välttämättä tarvitse rahaa, maksaisin 15k€. Jos taas suuri osa omaisuudesta on yhtiössä ja rahaa tarvitsisi käyttöön, on perusteltua maksaa 31k€. Tässä suunnittelussa on hyvä yrittää ennakoida myös tulevia vuosia. Jos on esim. tiedossa, että uutta henkilökohtaista asuntoa varten tulee tarvitsemaan tulevaisuudessa paljon pääomaa, on lopputuloksen kannalta järkevää nostaa joka vuosi 31k€ palkkaa verrattuna siihen, että nostaa ensin 15k€/vuosi ja sitten 100k€ sinä vuonna kun asunnon osto on edessä. 

sijoitusyhtio.net

Sijoittajan asialla

Etsitkö tilitoimistoa joka ymmärtää sijoittamisesta?

Uusimmat kirjoituksemme täydentävät Inderesin analyysipalvelua

Selaa aiheittain:

Investco

SIJOITTAJIEN TILITOIMISTO

Kirjoittajan pyörittämä tilitoimisto Investco erikoistuu sijoitusyhtiöihin ja holding-yhtiöihin.

12 Kommentit

 1. Kiitos erittäin paljon tästä blogista! Tällaiselle on todellakin ollut tarvetta, kun mistään muualta ei tunnu löytyvän yhtään mitään tietoa sijoitusyhtiön käytännön toiminnasta, kirjanpidosta ja tilinpäätöksestä. Täytyy kyllä ihmetellä miksei tällaista ole kukaan muu aiemmin keksinyt… Varmasti tulen myös konsultointipalvelua käyttämään, kun ongelmia ilmenee.

  Vastaa
  • Kiitos ja kiitos myös omasta blogistasi! Samaa mieltä, sijoitusyhtiöistä on kirjoitettu useita hyviä avauksia, mutta tarkempaa tietoa ei ole kootusti ollut saatavilla.

   Vastaa
 2. Onko tietoa joutukoo ottaman yel-vakuutuksen jos on oy,joka saa vuokratuloa,ja ottaisi sen palkkana ulos? Itse olisi työtön

  Vastaa
  • Ei tarvitse ottaa. YEL-vakuutus ei ole yhteydessä palkan, vaan työtulon määrään. Työtulo on summa, mikä pitäisi maksaa työntekijälle, joka palkattaisiin tekemään yrittäjän työt. Jos työtulon minimiraja, n. 7600€ vuodessa, ei täyty, YEL-vakuutusta ei tarvitse ottaa.

   Vastaa
   • Eli sijoitusyhtiön omistaja voi maksaa itselleen ”ylipalkkaa” eli vaikka moninkertaisestikin enemmän kuin mitä samasta työstä pitäisi maksaa palkolliselle?

    Entäpä sitten, jos käy yhtiönsä nimissä täysiaikaista päiväkauppaa, niin ilmeisesti työtulo menee yli YEL-rajan? Ja tämän verottaja voinee katsoa kaupankäyntiaktiivisuudesta?

    Vastaa
    • Moi!

     a) kyllä
     b) Näin itsekin ajattelisin. Vakuutusyhtiöllä tai verottajalla ei kuitenkaan automaattisesti ole tietoja kaupankäynnin aktiivisuudesta, ainoastaan liikevaihto. Toki voidaan pyytää selvityksiä.

     Vastaa
 3. Selkein ikinä näkemäni selitys ansiotulojen muodostumisesta. Kiitos!

  Vastaa
 4. Miksi alemmassa tapauksessa olet määrittänyt rajaksi 14-28 k€? Miksei 0-28 k€? Mikä tulonjakomuoto/sijoitus on edullisempi mikäli sijoitusyhtiöstä aikoisi nostaa vain pienen summan ja pärjätä sillä?

  Vastaa
  • En tiedä ymmärränkö kysymystä oikein, mutta alla selvitystä.

   Tarkoitan, että yhteensä vuodessa palkkaa 14-28k€ eli vähintään 14k ja enintään 28k. Siksi ei lähde nollasta, että jokaisessa tapauksessa, jossa omistjalla ei ole muita ansiotuloja, kannattaa nostaa vähintään tuo 14k(vuonna 2017) palkkaa. Syy on se, että tuo 14k palkka on yritykselle verotuksessa vähennettävää kulua, mutta palkansaaja maksaa veroja ~0%.

   Vastaa
 5. Pohdin tuota lausetta ”Jos yhtiössä ei ole liikaa varallisuutta kiinni, eikä omaan käyttöön välttämättä tarvitse rahaa, maksaisin sektorin alareunaan tai korkeintaan 19k€, jonka jälkeen marginaalivero ylittää osinkojenjaosta koituvan verorasituksen.” enkä ole ihan varma miksi tilanne olisi ylläoleva? Eikö joka tapauksessa fiksuinta olisi kokonaisverotuksen kannalta nostaa palkkasumma jolla vero% tulee n. 20% eli yhteisöveron verran?

  Tilanne jossa yritys tekee 100€ voiton, muttei maksa palkkaa, menee verottajalle 20€ ja rahat jäävät yritykseen. Jos yritys maksaisi 100€ palkkaa 20% veroasteella, olisi yhteisövero 0€ ja palkan verot 20%. Tällöin (karkeasti) samalla vero%:lla rahat ovat henkilön käytössä, jotka hän voi sitten työntää vaikka pääomalainana takaisin yritykseen ja nostaa myöhemmin jossei tarvitse juuri nyt? Yritystulojen kokonaisveroasteenhan (yrityksen ja henkilön maksamat verot) saa n. 20%:n pintaan kunhan maksaa ulos palkkaa vain 20% veroasteeseen asti vuosittain, joten tämä on pidemmän päälle edullisempaa kuin 8% osinkojen maksaminen (joilla kokonaisvero n. 26%?) jos vain henk. koht rahatilanne tämän sallii.

  Onko tässä marginaaliveroaspektissa joku kohta jota en selkeästikään ymmärrä?

  Vastaa
  • Kiitos kommentista. Olet oikeilla jäljillä, mutta et taida ottaa huomioon ansioverotuksen progressiivisuutta, jota marginaaliveroprosentti kuvaa.

   Se mikä verokortissa lukee, on kokonaisveroprosentti/keskiarvoveroprosentti. Jos katsoo verotaulukoita, 20% kokonaisveroaste ylittyy n. 38.000e vuosipalkalla? Teepä jollain veroprosenttilaskurilla seuraava testi:
   1. laske kokonaisveromäärä 28.000e vuosipalkalle
   2. laske kokonaisveromäärä 38.000e vuosipalkalle
   3. laske erotus kokonaisveron määrässä 28.000e vuosipalkalle ja 38.000e vuosipalkalle
   4. jaa tuo kohdan 3 erotus luvulla 10.000e, jolloin saat todellisen veroprosentin juuri tuolle 28.000e->38.000e palkan osuudelle
   5. vastaa tänne, saitko veroprosentiksi n. 20% vai selkeästi suuremman

   Vastaa
  • Vastauksena omaan kysymykseeni eli eihän tuo tosiaan noin toimi kuten ajattelin.. Jos yritys tekee 14k€ voiton niin kokonaisvero% maksamalla 14k€ palkan tulee hyvin lähelle 0%:ia. Jossei henk. koht siis tarvitse tuon suurempaa summaa tililleen niin n. 14k€ palkan maksaminen on kokonaisuudessaan edullisin vaihtoehto.

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vastaavia artikkeleita

Uudet tekstimme julkaistaan inderes.fi:ssä

Uudet tekstimme julkaistaan inderes.fi:ssä

Uudet kirjoituksemme täydentävät jatkossa Inderesin analyysipalvelua ja julkaistaan inderes.fi:ssä. Ensimmäiset tekstit käsittelevät tuttuja aiheita holding- ja sijoitusyhtiön verotukseen ja kirjanpitoon liittyen, joskin uudesta näkökulmasta. Myöhemmät tekstit tulevat...

YEL-uudistus 2023

YEL-uudistus 2023

Tekstiä on päivitetty 22.11.2023. Yrittäjän eläkelakiin on esitetty muutosta. Esitys on eduskunnan käsittelyssä ja on mahdollista, että se tulee vielä voimaan 1.1.2023. Käsittelyn tilannetta voi seurata alla olevasta linkistä....

Kuolinpesä – listaamattomien osakkeiden myynti

Vieraskirjoittaja Jaakko JääskeläOstaja-Invest Oy (ostammeosakkeita.fi)   Mukavaa kevään alkua blogin lukijoille! Tämän kertaisen kirjoituksen tavoite on auttaa kuolinpesien (puhekielessä usein perikuntien) osakkaita ymmärtämään, miten listaamattomien...