Ansiotulojen progressiivinen verotus osa 1

mennessä | joulu 25, 2016 | Sijoitusyhtiön perustaminen | 1 Kommentti

Hyvää joulua! Nyt kun vuoden 2017(päivitetty 2021) veroprosentit on julkaistu, on hyvä siirtyä lempiaiheeseeni, ansiotulojen progressiiviseen verotukseen. Tämä on ehkä suurin syy, miksi itse ryhdyin yrittäjäksi. Enemmän tienaavia palkkatyöläisiä Suomen veromalli ei imartele, mutta teksti on varmasti hyvä silmienaukaisija myös heille.

Ansiotuloja ovat palkat ja muut veronalaiset etuudet kuten autoetu sekä ammattinharjoittajan, Ky:n ja Ay:n tulot poislukien pääomatulo-osuus. Ansiotuloa on kaikki veronalainen tulo, joka ei ole pääomatuloa.

Tämä taulukko auttaa hahmottamaan tilannetta. Taulukon luvut saa yrittäjälle sopiviksi kun veroprosentista vähentää tyel-maksun 7,15% ja työttömyysvakuutusmaksun 1,40% eli yhteensä 8,55%. Havainnollistamiseksi jaan taulukon alla oleviin osioihin. Taulukon luvut ovat keskimääräisiä mm. kunnallisverotuksen ja henkilökohtaisten vähennysten osalta. Ne ovat kuitenkin tarpeeksi lähellä totuutta kuvaamaan ansiotulojen progressiivisuutta.

Vuositulo – Veroprosentti tällä välillä

0-15000€ – 1,5%

15000€-31000€ – ~28,50-31,50%

>31000€ – ~40%-50%

Yllä olevat luvut kuvaavat sitä, että jos osakeyhtiö maksaa palkkaa yrittäjäksi luokitellulle henkilölle, palkansaaja tulee lopulta maksamaan veroja kyseisten veroprosenttien mukaan. Yhtiölle koituu maksettavaksi lisäksi sosiaaliturvamaksu 1,53% palkasta. Vuotuiset ansiotulot 15000 euroon saakka on Suomessa lähes verotonta. Jos saat ansiotuloja esim. 35000€, maksat 0-15k€ veroa 0%, 15-31k€ 30% ja 31-35k€ 40%. Palkansaajalle, jota ei luokitella yrittäjäksi, prosentteihin tulee lisätä vielä edellä mainitut työntekijän osuudet, yhteensä 8,55 prosenttiyksikköä.

Palkka on yhtiölle kulua. Jos yhtiö olisi ennen palkkoja tekemässä 15000€ voittoa, mutta maksaakin 15000€ palkkaa osakkaalle, yhtiön tuloveroksi muodostuu 0€ ja osakkaan 0€ (olettaen ettei hänellä ole muita ansiotuloja). On siis selvää, että ainakin 15k€ vuotuisia ansiotuloja kannattaa saada. Huomioitavaa on kuitenkin, että progressioon lasketaan mukaan henkilön kaikki ansiotulot, eikä pelkästään tästä yhtiöstä saadut palkat.

Sijoitusyhtiössä, joka on rahoitettu omistajan/omistajien varoilla, todennäköisesti 15000e vuotuiset ansiotulot on optimaalinen määrä. Tämä siksi, että omistajilla on mahdollisuus palauttaa em. varoja ilman veroseuraamuksia, mikäli henkilökohtainen rahantarve iskee. Yhtiöön kertyviä voittoja on sitten yleensä järkevää jossain vaiheessa alkaa purkamaan yhtiöstä ulos huojennettuina osinkoina.   

Sen sijaan jos varallisuus on kertynyt yhtiöön yritystoiminnan tuotoista, on tilanne eri, kun verovapaasti palautettavaa ”saldoa” ei ole. Tällaisessa tilanteessa, jos yhtiön vuotuiset voitot kasvavat suuremmiksi, on harkittava paljonko palkkaa haluaa maksaa. Silloin n. 31k€ vuotuinen palkka on usein viisain, johon asti marginaaliveroaste pysyy kohtuullisena. Sen ylittävät ansiotulot verotetaan jo vähintään ~40% prosenttisesti, joten jos mahdollista, niitä kannattaisi välttää. Tällaisessa tilanteessa vuotuiset huojennetut osingot kannattaa aina jakaa. 

Seuraavassa tekstissä jatkan aiheesta vähän syvemmälle ja pohdin ansiotulon progressiota tapauksessa a) sijoitusyhtiön omistaja on muutenkin yrittäjä, b) sijoitusyhtiön omistaja on palkkatyössä muualla.

sijoitusyhtio.net

Sijoittajan asialla

Etsitkö tilitoimistoa joka ymmärtää sijoittamisesta?

Uusimmat kirjoituksemme täydentävät Inderesin analyysipalvelua

Selaa aiheittain:

Investco

SIJOITTAJIEN TILITOIMISTO

Kirjoittajan pyörittämä tilitoimisto Investco erikoistuu sijoitusyhtiöihin ja holding-yhtiöihin.

1 Kommentti

  1. Hyvä nyrkkisääntö on, että ansiotuloja kannattaa ottaa 25k€ asti ja loput sijoitus/holding-yhtiöön tai pääomatuloiksi.

    Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vastaavia artikkeleita

Uudet tekstimme julkaistaan inderes.fi:ssä

Uudet tekstimme julkaistaan inderes.fi:ssä

Uudet kirjoituksemme täydentävät jatkossa Inderesin analyysipalvelua ja julkaistaan inderes.fi:ssä. Ensimmäiset tekstit käsittelevät tuttuja aiheita holding- ja sijoitusyhtiön verotukseen ja kirjanpitoon liittyen, joskin uudesta näkökulmasta. Myöhemmät tekstit tulevat...

YEL-uudistus 2023

YEL-uudistus 2023

Tekstiä on päivitetty 22.11.2023. Yrittäjän eläkelakiin on esitetty muutosta. Esitys on eduskunnan käsittelyssä ja on mahdollista, että se tulee vielä voimaan 1.1.2023. Käsittelyn tilannetta voi seurata alla olevasta linkistä....

Kuolinpesä – listaamattomien osakkeiden myynti

Vieraskirjoittaja Jaakko JääskeläOstaja-Invest Oy (ostammeosakkeita.fi)   Mukavaa kevään alkua blogin lukijoille! Tämän kertaisen kirjoituksen tavoite on auttaa kuolinpesien (puhekielessä usein perikuntien) osakkaita ymmärtämään, miten listaamattomien...