Tässä heti linkki ensimmäiseen tekstiin YEL-vakuutuksesta. Hoksasin vasta hiljattain saadun hyvän kommentin avulla, että en ekassa kirjoituksessa ottanut kantaa yhteen hyvin kriittiseen kysymykseen. Tässä kysymys:
PK marraskuu 4, 2018 klo 8:05 pm
“Jos työtulo jää alle tuon 7645,25 euron, eikä omistajayrittäjä ota YEL:iä, niin miten toimii palkanmaksu yrityksestä yrittäjälle? Pitääkö yrityksen maksaa palkan päälle Tyel-maksut (eli onko oltava joko Yel tai Tyel)? Entä mitä muita sivukuluja tulee yrityksen maksettaviksi?”
Olen ollut asian kanssa solmussa useampaankin otteeseen ja selvitellyt kysymystä eläkevakuutusyhtiöiden asiakaspalveluista. En suosittele sokeasti uskomaan vastaavanlaisiin asiakaspalveluihin; tähänkin kysymykseen olen saanut jos jonkinlaisia vastauksia. Lopulta sain Ilmarisen asiakaspalvelusta vastauksen, jossa viitattiin lakipykäliin. Uskoisin tulkinnan olevan oikea, mutta oikaisuja otetaan ilolla vastaan.
- Yrittäjän eläkelaki ei koske “yrittäjää, jonka työtulo tässä laissa tarkoitetusta yrittäjätoiminnasta on arvioitava pienemmäksi kuin 5 504,14 euroa vuodessa” (Yrittäjän eläkelaki luku 2 § 4).
- Raja on 7656,26 euroa vuonna 2018.
- Jos omistaa yhtiöstä yksin yli 30% tai yli 50% perheensä kanssa (ja itse vähintään yhden osakkeen), henkilöä ei voida katsoa Työntekijän eläkelaissa työntekijäksi. Tässä tapauksessa henkilöllä ei ole oikeutta eläketurvaan Työntekijän eläkelain nojalla. (Työntekijän eläkelaki luku 2 § 7)
Vastauksena kysymykseen:
Palkanmaksu toteutetaan normaalina yrittäjän palkkana, josta toimitetaan ennakonpidätys verokortin mukaisesti. Jos omistaa yhtiöstä yli 30% itse tai perheensä kanssa yli 50% (ja itse vähintään yhden osakkeen), ei edes halutessaan voi vakuuttaa TyEL-vakuutuksella. YEL tulee ottaa jos työtuloraja täyttyy. Vielä muistutuksena: työtulo ei ole sama kuin palkkasumma – lue tarvittaessa lisää osasta 1.
Onkohan tämä lainsäädäntö/ohjeistus vielä voimassa? Osakeyhtiöni varsinainen toiminta on pitkälti päättynyt, mutta sinne on kertynyt vuosien mittaan voittoja. En ole enää YEL:n alainen johtuen pienestä työpanoksesta. Tarkoitus olisi nyt käyttää yhtiötä sijoitustoimintaa varten, mutta pohdin voiko seuraavaanlaisesti tehdä:
Nostaa kaikki ed.tilikausien voitot muutaman vuoden aikana verotehokkaissa summissa palkkana (omistus 100%), jolloin yhtiöön syntyy todennäköisesti tappiota. Sitten lainata nämä samat summat takaisin yhtiöön sijoitustoimintaa varten, hyödyntäen palkan nostamisesta syntyneet tappiot tulevia sijoitusvoittoja vastaan.
Ymmärtääkseni tämä on täysin mahdollista ja lait ovat kyllä voimassa.