Kuolinpesä – listaamattomien osakkeiden myynti

mennessä | Listaamattomat osakkeet | 0 Kommenttia

Vieraskirjoittaja Jaakko Jääskelä
Ostaja-Invest Oy (ostammeosakkeita.fi)

 

Mukavaa kevään alkua blogin lukijoille!

Tämän kertaisen kirjoituksen tavoite on auttaa kuolinpesien (puhekielessä usein perikuntien) osakkaita ymmärtämään, miten listaamattomien osakkeiden, kuten esimerkiksi vanhojen puhelinyhtiöosakkeiden myyminen menee juridisesti oikein ja toteutetaan käytännössä. Tämä asia voi tuntua monimutkaiselta, mutta todellisuudessa prosessi on varsin yksinkertainen. Olemme Ostaja-Investillä tehneet viimeisen vuoden aikana useita kymmeniä kauppoja kuolinpesien kanssa, joten käytännöt tulleet tutuksi.

Päätöksenteko

Kuolinpesän omaisuuden, kuten listaamattomien osakkeiden myymisestä päätöksen lähtökohtaisesti tekee kuolinpesän osakkaat yhdessä ja yksimielisesti. Jossain tapauksissa käräjäoikeiden määräämä pesänselvittäjä voi tehdä kuolinpesän omaisuuden myymisestä itsenäisen päätöksen.

Kaupanteko

Kun päätös listaamattomien osakkeiden myynnistä on tehty ja osakkeille ostaja  tiedossa, muodostetaan osakekaupasta kauppakirja, jonka osapuoleksi tulevat kuolinpesä ja osakkeiden ostajataho. Kaupan teko ja kauppakirjan allekirjoittaminen voidaan hoitaa kuolinpesän ollessa myyjänä kahdella tapaa.
1. Jokainen kuolinpesän osakas osallistuu kaupantekoon ja allekirjoittaa kauppakirjan omasta puolestaan
2. Kuolinpesän osakkaat valtuuttavat jokainen valtakirjalla yhden henkilön tekemään osakekaupat ja allekirjoittamaan kauppakirjan

Osakkeiden siirto kuolinpesältä ostajalle (arvo-osuustilillä olevat osakkeet)

Mikäli osakekaupan kohteena olevat listaamattomat osakkeet ovat kuolinpesän arvo-osuustilillä, tulee ne kaupanteon yhteydessä saada siirrettyä ostajatahon arvo-osuustilille. Osakkeiden siirrosta vastaa kuolinpesän säilyttäjäpankki. Säilyttäjäpankki vaatii osakekaupan hyväksymiseksi ja osakkeiden siirtoon seuraavat asiakirjat:
1. Kuolinpesän perukirja
2. Valtakirjat kuolinpesän osakkailta (mikäli yksi henkilö valtuutettu tekemään kaupat)
3. Kauppakirjan (osalle pankeista käy sähköisesti allekirjoitettu, osalle ei)

Verotus osakekaupasta

Osakkeiden myynnistä voi syntyä kuolinpesälle luovutusvoittoa, jota verotetaan pääomatulona. Kuolinpesä on erillinen verovelvollinen, joten verot osakkeiden myynnistä määrätään kuolinpesän maksettavaksi, eikä niitä siis jaeta verotuksessa kuolinpesän osakkaiden tuloiksi.

Jaakko Jääskelä

http://ostammeosakkeita.fi

Etsitkö ostajaa listaamattomille osakkeillesi?

Uusimmat kirjoituksemme täydentävät Inderesin analyysipalvelua

Selaa aiheittain:

Investco

SIJOITTAJIEN TILITOIMISTO

Kirjoittajan pyörittämä tilitoimisto Investco erikoistuu sijoitusyhtiöihin ja holding-yhtiöihin.

OSTETAAN LISTAAMATTOMIA OSAKKEITA

Etsitkö ostajaa listaamattomille osakkeillesi? Ostaja-Invest on suomalaisten riskisijoittajien yhteisö, joka ostaa ja omistaa suomalaisten listaamattomien osakeyhtiöiden osakkeita.

PYYDÄ TARJOUS OSTAJA-INVESTILTÄ

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vastaavia artikkeleita

Uudet tekstimme julkaistaan inderes.fi:ssä

Uudet tekstimme julkaistaan inderes.fi:ssä

Uudet kirjoituksemme täydentävät jatkossa Inderesin analyysipalvelua ja julkaistaan inderes.fi:ssä. Ensimmäiset tekstit käsittelevät tuttuja aiheita holding- ja sijoitusyhtiön verotukseen ja kirjanpitoon liittyen, joskin uudesta näkökulmasta. Myöhemmät tekstit tulevat...

YEL-uudistus 2023

YEL-uudistus 2023

Tekstiä on päivitetty 22.11.2023. Yrittäjän eläkelakiin on esitetty muutosta. Esitys on eduskunnan käsittelyssä ja on mahdollista, että se tulee vielä voimaan 1.1.2023. Käsittelyn tilannetta voi seurata alla olevasta linkistä....