Mitä veroseuraamuksia listaamattomien osakkeiden myynnistä syntyy?

mennessä | Listaamattomat osakkeet | 0 Kommenttia

Vieraskirjoittaja Jaakko Jääskelä
Ostaja-Invest Oy (ostammeosakkeita.fi)

Aurinkoista kesää lukijoille!

Osakekauppojen yhteydessä kuulee silloin tällöin myyjiltä kysymyksiä liittyen veroasioihin. Käydään tämän kertaisessa kirjoituksessa läpi, mitä veroseuraamuksia listaamattomien osakkeiden myynnistä syntyy.

Varainsiirtovero

Toisin kuin pörssilistattujen osakkeiden osalta, listaamattomien osakkeiden myynnistä syntyy velvollisuus varainsiirtoveron maksuun. Verovelvollinen varainsiirtoverosta on luovutuksen saaja, eli osakkeiden ostaja ja hän vastaakin yleensä sen maksamisesta. Varainsiirtovero on ilmoitettava ja maksettava oma-aloitteisesti. Varainsiirtoveron määrä on listaamattomien osakkeiden osalta 1,6% (2021).

Huom! Varainsiirtoveroa ei tarvitse suorittaa niissä tilanteissa, joissa veronmäärä jää alle 10 euron.

Luovutusvoitto (Myyntivoitto)

Niin pörssilistattujen että listaamattomien osakkeiden luovutusvoitot eli myyntivoitot verotetaan samalla tapaa. Myyntivoittoa syntyy, kun osakkeet myydään tai vaihdetaan korkeammalla hinnalla kuin millä ne on aikoinaan hankittu. Yksityishenkilöomistajien osakkeiden myynnistä saatu myyntivoitto verotetaan pääomatulona. Vuonna 2021 pääomatulon veroprosentti on 30%, kun pääomatuloverotettavat tulot ovat enintään 30,000 euroa vuodessa ja 34%, kun pääomatuloverotettavaa tuloa on enemmän kuin 30,000 euroa vuodessa. Yhteisöomistajien osalta myyntivoitoissa menee verotus yhteisöverokannan mukaan, joka on vuonna 2021 20%.

Myyntivoitto saadaan, kun osakkeiden myyntihinnasta vähennetään hankintameno ja voiton hankkimisesta aiheutuneet kulut. Ostettujen osakkeiden hankintameno on niiden ostohinta.

Hankintameno-olettama voidaan vähentää hankintamenon sijaan, jos se tuottaa edullisemman lopputuloksen verovelvolliselle. Hankintameno-olettama on 20 % myyntihinnasta, kun omaisuus on omistettu alle 10 vuotta ja 40 % myyntihinnasta, kun omaisuus on omistettu vähintään 10 vuotta. Yhteisöomistaja ei voi käyttää hankintameno-olettamaa.

Muista verovapaat luovutusvoitot

Osakkeiden myyntivoitot ovat verovapaita, mikäli osakkeiden yhteenlasketut myyntihinnat ovat enintään 1 000 euroa, eikä sinulla ole muita omaisuuden myyntituloja verovuodelta. (2021)

Huom! Kirjoittaja ei ole verotuksen asiantuntija, eikä kirjoituksen ohjeistuksia tule ottaa veroneuvontana. Kirjoittaja ei ole vastuussa niiden oikeudellisuudesta.

Aineiston lähteet
vero.fi, veronmaksajat.fi

Jaakko Jääskelä
Ostaja-Invest Oy (ostammeosakkeita.fi)

Jaakko Jääskelä

http://ostammeosakkeita.fi

Etsitkö ostajaa listaamattomille osakkeillesi?

Sivuston tarkoituksena on tarjota tekstejä, joissa kiteytetään tärkeimmät asiat vaikeaselkoisista aiheista ymmärrettävään muotoon

Selaa aiheittain:

SIJOITTAJIEN TILITOIMISTO

Kirjoittajan pyörittämä tilitoimisto InvestCo erikoistuu sijoitusyhtiöihin ja holding-yhtiöihin.

OSTETAAN LISTAAMATTOMIA OSAKKEITA

Etsitkö ostajaa listaamattomille osakkeillesi? Ostaja-Invest on suomalaisten riskisijoittajien yhteisö, joka ostaa ja omistaa suomalaisten listaamattomien osakeyhtiöiden osakkeita.

PYYDÄ TARJOUS OSTAJA-INVESTILTÄ

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vastaavia artikkeleita

YEL-uudistus 2023

YEL-uudistus 2023

Yrittäjän eläkelakiin on esitetty muutosta. Esitys on eduskunnan käsittelyssä ja on mahdollista, että se tulee vielä voimaan 1.1.2023. Käsittelyn tilannetta voi seurata alla olevasta linkistä....

Kuolinpesä – listaamattomien osakkeiden myynti

Vieraskirjoittaja Jaakko JääskeläOstaja-Invest Oy (ostammeosakkeita.fi)   Mukavaa kevään alkua blogin lukijoille! Tämän kertaisen kirjoituksen tavoite on auttaa kuolinpesien (puhekielessä usein perikuntien) osakkaita ymmärtämään, miten listaamattomien...