Miten listaamattomien osakkeiden kauppakirja laaditaan? – Kauppakirjamalli

mennessä | Listaamattomat osakkeet | 0 Kommenttia

Vieraskirjoittaja Jaakko Jääskelä
Ostaja-Invest Oy (ostammeosakkeita.fi)

Miksi kauppakirja on tärkeä listaamattomien osakkeiden kaupassa?

Kun on tullut oltua mukana sadoissa uusien ja ei niin uusien listaamattomien osakkeiden kaupoissa, on väistämättä tullut törmättyä monta kertaa kysymykseen; millainen kauppakirja tai sijoitussopimus kannattaa tehdä. Avaan tällä kertaa, mitä kauppakirjan laatimisessa kannattaa huomioida, kun kauppaa tehdään olemassa olevilla listaamattomilla osakkeilla. Lopusta löytyy myös ladattava kauppakirjamalli, jota voi halutessaan käyttää jos tarvetta on.

Siitä on hyvä aloittaa, että kauppakirja on aina tärkein asiakirja, minkä tahansa kaupankäynnin yhteydessä, myös listaamattomien osakkeiden kaupoissa. Kauppakirja kannattaa tehdä aina kirjallisesti, koska se toimii virallisena todistuksena siitä, mitä kaupan osapuolet ovat sopineet kaupasta ja sekä sen ehdoista. Jos kauppoja ollaan hoitamassa ilman välittäjää, vastaa osakkeiden myyjä lähtökohtaisesti kauppakirjan laadinnasta.

Kaupanteon yhteydessä laadittu kauppakirja käydään vielä läpi kaupan osapuolten kesken ja allekirjoitetaan. Molemmat osapuolet, myyjä ja ostaja, saavat omat kappaleensa allekirjoitetusta kauppakirjasta todisteeksi kaupasta.

Kauppakirjan sisältö

Kauppakirjaan kannattaa kirjata kaikki sovitut ehdot ja yksityiskohdat, kuten

-Kaupan osapuolet (myyjän ja ostajan tiedot)

-Kaupan kohde (kaupankohteena oleva yritys, osakesarja, osakkeiden lukumäärä ja osakenumerot)

-Kaupan ehdot (kauppahinta, omistusoikeuden siirtyminen, maksuehdot ja varainsiirtoveron suoritus)

-Muut mahdolliset kaupan ehdot 

Huom! Mikäli kaupan yhteydessä sovitaan muista erityisehdoista, on syytä huomioida, etteivät sovitut asiat jää vain suulliseksi vaan ne päätyvät myös aina kauppakirjaan kirjallisesti. 

Ole tarkkana kauppakirjan laadinnassa 

Kuten aiemmin mainitsin, kauppakirja on tärkein asiakirja myös listaamattomien osakkeiden kaupassa ja mikäli sen laadinnassa tapahtuu virheitä, voivat vaikutukset olla ikäviä. Pahimmassa tilanteessa puutteellinen kauppakirja voi johtaa koko kaupan purkuun tai muihin epäselvyyksiin kaupanteon jälkeen. Jos kauppakirjan tai muiden mahdollisten kauppoja koskevien asiakirjojen laadinta tuottaa sinulle osakkeiden myyjänä tai ostajana epävarmuutta, suosittelen konsultoimaan sopimusjuridiikkaa ymmärtävää lakimiestä tai -naista. 


Hyviä ja turvallisia listaamattomien osakkeiden kauppoja!


Lataa alapuolelta kauppakirjamalli

Jaakko Jääskelä
Ostaja-Invest Oy (ostammeosakkeita.fi)

Jaakko Jääskelä

http://ostammeosakkeita.fi

Etsitkö ostajaa listaamattomille osakkeillesi?

Uusimmat kirjoituksemme täydentävät Inderesin analyysipalvelua

Selaa aiheittain:

Investco

SIJOITTAJIEN TILITOIMISTO

Kirjoittajan pyörittämä tilitoimisto Investco erikoistuu sijoitusyhtiöihin ja holding-yhtiöihin.

OSTETAAN LISTAAMATTOMIA OSAKKEITA

Etsitkö ostajaa listaamattomille osakkeillesi? Ostaja-Invest on suomalaisten riskisijoittajien yhteisö, joka ostaa ja omistaa suomalaisten listaamattomien osakeyhtiöiden osakkeita.

PYYDÄ TARJOUS OSTAJA-INVESTILTÄ

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vastaavia artikkeleita

Uudet tekstimme julkaistaan inderes.fi:ssä

Uudet tekstimme julkaistaan inderes.fi:ssä

Uudet kirjoituksemme täydentävät jatkossa Inderesin analyysipalvelua ja julkaistaan inderes.fi:ssä. Ensimmäiset tekstit käsittelevät tuttuja aiheita holding- ja sijoitusyhtiön verotukseen ja kirjanpitoon liittyen, joskin uudesta näkökulmasta. Myöhemmät tekstit tulevat...

YEL-uudistus 2023

YEL-uudistus 2023

Tekstiä on päivitetty 22.11.2023. Yrittäjän eläkelakiin on esitetty muutosta. Esitys on eduskunnan käsittelyssä ja on mahdollista, että se tulee vielä voimaan 1.1.2023. Käsittelyn tilannetta voi seurata alla olevasta linkistä....

Kuolinpesä – listaamattomien osakkeiden myynti

Vieraskirjoittaja Jaakko JääskeläOstaja-Invest Oy (ostammeosakkeita.fi)   Mukavaa kevään alkua blogin lukijoille! Tämän kertaisen kirjoituksen tavoite on auttaa kuolinpesien (puhekielessä usein perikuntien) osakkaita ymmärtämään, miten listaamattomien...