Osakeyhtiön perustamisilmoitus osa 3: Tilikausi

mennessä | helmi 5, 2017 | Sijoitusyhtiön perustaminen | 0 Kommenttia

Tällä kerralla oli tarkoitus katsoa perustamisilmoitus loppuun asti, mutta tilikaudesta tulikin asiaa sen verran reippaasti, että päätin käyttää siihen koko tekstin. Tästä pääset seuraavaan osaan. 

Tilikausi on 12 kuukauden aikaväli, jolta yhtiön tulos lasketaan ja sen päättymispäivältä selvitetään tase eli varallisuus. Tilikausi on usein kalenterivuosi, mutta se voi olla myös mikä tahansa muu aikaväli. Laskennan helpottamiseksi tilikausi kannattaa lähes poikkeuksetta valita päättymään kuukauden loppuun. Ensimmäinen tilikausi voi olla 6-18 kuukauden mittainen, jolloin siis tilikauden voi määrittää haluamalleen aikavälille. Jatkossa tilikausi on 12 kuukautta. Tilikautta voi myös muuttaa myöhemmin, jolloin muutoskausi voi taas olla 6-18kk mittainen.

Kalenterivuosi on ylivoimaisesti suosituin tilikausi. En tiedä tarkkoja lukuja, mutta heitetään vaikka suuntaa antavasti, että 80%:lla osakeyhtiöistä tilikausi on kalenterivuosi. Arvonlisäverotuksen ja henkilön ansiotuloverotuksen kausi on kalenterivuosi, riippumatta yhtiön tilikaudesta. Tilikausien ja muiden em. laskentajaksojen päättyminen samaan aikaan vuoden vaihteessa aiheuttaa väistämättä kiirettä tilitoimistoissa, tilintarkastuksessa, verohallinnossa ym., joka johtaa pidempiin käsittelyaikoihin, virheisiin ja ennen kaikkea em. tahojen suppeampaan yhtiöösi paneutumiseen ja sitä kautta huonompaan palveluun. Jos arvostat palvelua ja haluat väistää ruuhkat, koita välttää 31.12. päättyvää tilikautta. 

Sijoitusyhtiölle, joka ei ole alv-velvollinen, oma valintani tilikauden päättymispäiväksi olisi 30.6. tai 30.9., jolloin väistetään tilitoimiston/tilintarkastajan/verottajan kevään ruuhkat ja saadaan valmisteltua oma tilinpäätös loppuvuodesta rauhallisempaan aikaan. Sijoitusyhtiöillä osingonjako ei ole usein keskiössä, kun yhtiöön on lainattu/sijoitettu omistajien varoja. Näin ollen ei ole erityistä syytä valita 31.12. päättyvää tilikautta.

Yhtiöille, joiden alv-ilmoitusjakso on kalenterivuosi, suosittelen ehdottomasti tilikauden päättymispäiväksi 31.12. Tämä on hallinnollisesti ainut järkevä ratkaisu.

Yhtiöille, jotka harjoittavat laskutustoimintaa tai omistavat merkittävästi listaamatonta liiketoimintayhtiötä, valitsisin tilikauden päättymispäiväksi 30.9. tai 31.12. Huojennetun osingon maksimimäärä lasketaan edellisenä vuonna päättyneen tilikauden nettovarallisuuden mukaan ja näin ollen loppuvuodesta päättyvillä tilikausilla nettovarallisuus on keskimäärin korkeampi kuin alkuvuodesta päättyvillä. Osinkomielessä 31.12. on paras, mutta 30.9. on myös lähellä vuodenloppua ja sillä välttää kevään ruuhkan.

Sampsa Leskinen

Sijoitusyhtiöiden verotuksen asiantuntija, tilitoimisto InvestCon perustaja

Etsitkö tilitoimistoa joka ymmärtää sijoittamisesta?

Sivuston tarkoituksena on tarjota tekstejä, joissa kiteytetään tärkeimmät asiat vaikeaselkoisista aiheista ymmärrettävään muotoon

Selaa aiheittain:

SIJOITTAJIEN TILITOIMISTO

Kirjoittajan pyörittämä tilitoimisto InvestCo erikoistuu sijoitusyhtiöihin ja holding-yhtiöihin.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vastaavia artikkeleita

YEL-uudistus 2023

YEL-uudistus 2023

Yrittäjän eläkelakiin on esitetty muutosta. Esitys on eduskunnan käsittelyssä ja on mahdollista, että se tulee vielä voimaan 1.1.2023. Käsittelyn tilannetta voi seurata alla olevasta linkistä....

Kuolinpesä – listaamattomien osakkeiden myynti

Vieraskirjoittaja Jaakko JääskeläOstaja-Invest Oy (ostammeosakkeita.fi)   Mukavaa kevään alkua blogin lukijoille! Tämän kertaisen kirjoituksen tavoite on auttaa kuolinpesien (puhekielessä usein perikuntien) osakkaita ymmärtämään, miten listaamattomien...