YEL-vakuutus sijoitusyhtiössä

mennessä | maalis 26, 2017 | Sijoitusyhtiön perustaminen | 5 Kommentit

Moikka, tänään avaus uuteen kategoriaan ”Yhtiön pyörittäminen”. Sen alle tulen kirjoittamaan niistä vastuista ja velvoitteista, joita (sijoitus)osakeyhtiön omistajille ja muille avainhenkilöille muodostuu tai saattaa muodostua. Aloitetaan YEL-vakuutuksella.

YEL-vakuutus eli yrittäjän eläkevakuutus kerryttää eläkettä ja toimii yrittäjän sosiaaliturvan perustana. YEL vastaa työnantajan työntekijälle tarjoamaa lakisääteistä TYEL-vakuutusta. Vakuutus on pakollinen, JOS sen edellytykset täyttyvät.

YEL-vakuutetun yrittäjän sosiaalietuudet, kuten vaikkapa yleinen asumistuki tai sairauspäiväraha, lasketaan pelkän YEL-työtulon mukaan, kun ne työntekijällä perustuvat palkkaan (ja joskus myös muihin tuloihin).

Aiheesta voisi kirjoittaa monesta näkökulmasta. Tämä kirjoitus keskittyy sijoitusosakeyhtiön tapaukseen.

EDELLYTYKSET

 • Omistaa yksin yli 30% tai puolisonsa kanssa yhdessä yli 50% osakkeista tai äänistä JA
 • Työtulo vastaa vähintään 7645,25 euroa vuodessa vuonna 2017

TYÖTULO

Jokaisen työtulo arvioidaan yksilöllisesti. Ensisijaisesti työtulon arvioi yrittäjä itse. Ohjeita työtulon määrittämiseen löytyy toimialoittain. Työtulo ei ole sama asia kuin osakeyhtiöstä nostettu palkka.

“Arvioinnin pohjana pidetään sitä palkkaa, joka olisi maksettava, jos yrittäjän työtä tekemään palkattaisiin joku toinen vastaavan ammattitaidon omaava henkilö.”

“Alakohtaisen ohjeen lisäksi työtuloa määriteltäessä kiinnitetään huomiota esimerkiksi liikevaihtoon, toimintakuukausiin, viikkotyötunteihin ja toiminnan päätoimisuuteen.”

https://www.veritas.fi/yrittajat/usein-kysyttya/yel-tyotulo/miten-yrittajan-yel-tyotulo-maaraytyy

Yrittäjien työtuloja monitoroidaan ja vakuutuksen ottamiseen voidaan pakottaa tai työtuloa nostaa.

SIJOITUSYHTIÖN OMISTAJAN TYÖTULO

Sijoitusyhtiöissä usein yrittäjän työtunnit ovat vähäisiä ja yhtiön tuotto ei muodostu yrittäjän ansiotyöstä vaan omistusten tuotoista. Tällöin on perusteltavissa, että YEL-vakuutuksen edellytysten vuosittainen työtuloraja ei täyty, eikä vakuutusta ole pakko ottaa. Jos sijoitustoiminta on kovin aktiivista, tilanne muuttuu täpärämmäksi.

YEL-VAKUUTUS SIJOITUKSENA

Olen joskus hahmotellut YEL-vakuutuksen tuottoa ja tulin itse nopeasti siihen lopputulokseen, että pelkän eläkkeen karttumisen osalta se ei ole hyvä sijoitus. Suhteessa maksettaviin maksuihin, eläkettä kertyy heikosti.  

Kun mukaan tulee sosiaaliturva, vaikuttaa yrittäjän henkilökohtainen tilanne siihen, kuinka hyvä diili YEL-vakuutus on. Vaikuttavia seikkoja ovat mm. isyys-/äitiys, yrittäjän riski joutua työttömäksi, onnettomuuteen, sairastua ym.  

Eläkesijoituksena YEL-vakuutuksessa, kuten palkkatyöntekijän TYEL-vakuutuksessa, on se huono puoli, että kerättyä pääomaa ei saa koskaan käyttöön, eivätkä sitä saa edes perilliset.

Lannistavaa on myös se, että nykytilanteessa, jos maksat YEL-maksuja koko työikäsi ~150€ kuukaudessa (minimimaksu) pääset lähelle takuueläkettä, joka taataan siis kaikille eläkekertymästä riippumatta.

PLUSSAT

 • Sosiaaliturva
 • Verovähennysoikeus – YEL-maksut ovat kulua yritykselle

MIINUKSET

 • Eläkkeen kertyminen suhteessa maksuihin pientä
 • Maksettua pääomaa ei saa koskaan takaisin
 • Eläkkeen kertyminen alkaa nollasta, eikä takuueläkkeen päälle

sijoitusyhtio.net

Sijoittajan asialla

Etsitkö tilitoimistoa joka ymmärtää sijoittamisesta?

Uusimmat kirjoituksemme täydentävät Inderesin analyysipalvelua

Selaa aiheittain:

Investco

SIJOITTAJIEN TILITOIMISTO

Kirjoittajan pyörittämä tilitoimisto Investco erikoistuu sijoitusyhtiöihin ja holding-yhtiöihin.

5 Kommentit

 1. ”Eläkkeen kertyminen alkaa nollasta, eikä takuueläkkeen päälle”

  Tarkoittaako tämä sitä, että jos olen yrittäjänä 5 vuotta esim. 30-35 vuotiaana tuleva eläke määritellään yrittäjän eläketulon mukaan vai kuinka tämä menee?

  Vastaa
  • Kun päätät jäädä eläkkeelle, lasketaan kaikki palkkatöistä, yrittäjänä ym. kertyneet eläkkeesi yhteen. Jos nämä kertymät ovat korkeammat kuin takuueläke, saat toki tämän korkeamman. Jos kertymät ovat alle, saat takuueläkkeen.

   Hain takaa sitä, että jos takuueläke olisi vaikka 700e/kk ja kerrytät pienellä YEL:llä 650e/kk eläkkeen, ovat kaikki YEL-maksusi menneet eläkekertymän osalta valtion kassaan. Eli olisit saanut saman eläkkeen, vaikka et olisi kerryttänyt eläkettä yhtään.

   Vastaa
 2. Jos työtulo jää alle tuon 7645,25 euron, eikä omistajayrittäjä ota YEL:iä, niin miten toimii palkanmaksu yrityksestä yrittäjälle? Pitääkö yrityksen maksaa palkan päälle Tyel-maksut (eli onko oltava joko Yel tai Tyel)? Entä mitä muita sivukuluja tulee yrityksen maksettaviksi?

  Vastaa
  • Kiitos erinomaisesta kysymyksestä, asia onkin jäänyt käsittelemättä tekstissä. Voisin kirjoittaa jatko-osan. Tämä kysymys on vähän hankala ja olen selvitellyt tätä moneen otteeseen. Eläkevakuutusyhtiön puhelinneuvonnassakin saatetaan antaa (mielestäni) väärää tietoa. Olen usein kuullut huhua, että jos saa palkkaa, on kuuluttava jompaan kumpaan vakuutukseen – YEL tai TYEL. Näin ei kuitenkaan mielestäni ole yrittäjän tapauksessa – jos siis omistaa yli 30% yhtiöstä ym. määritelmät.

   Jos työtulo on alle minimirajan, ei kuulu YEL:in piiriin (Yrittäjän eläkelaki luku 2 § 4)

   Jos omistaa yli 30% (tai muut määritelmät) yhtiöstä, josta saa palkkaa, ei kuulu TYEL:in piiriin (Työntekijän eläkelaki luku 2 § 7)

   Muut sivukulut yrittäjän palkasta ovat vain sairausvakuutusmaksu 0,86% vuonna 2018.

   Vastaa
  • Korjauksena 2018 vuoden vastaukseeni, että yrittäjän palkasta ei mene edes sairausvakuutusmaksua siinä tapauksessa kun yrittäjä ei ole yel-vakuutettu. Sairausvakuutusmaksu menee siis vain yel-vakuutetun yrittäjän palkasta.

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vastaavia artikkeleita

Uudet tekstimme julkaistaan inderes.fi:ssä

Uudet tekstimme julkaistaan inderes.fi:ssä

Uudet kirjoituksemme täydentävät jatkossa Inderesin analyysipalvelua ja julkaistaan inderes.fi:ssä. Ensimmäiset tekstit käsittelevät tuttuja aiheita holding- ja sijoitusyhtiön verotukseen ja kirjanpitoon liittyen, joskin uudesta näkökulmasta. Myöhemmät tekstit tulevat...

YEL-uudistus 2023

YEL-uudistus 2023

Tekstiä on päivitetty 22.11.2023. Yrittäjän eläkelakiin on esitetty muutosta. Esitys on eduskunnan käsittelyssä ja on mahdollista, että se tulee vielä voimaan 1.1.2023. Käsittelyn tilannetta voi seurata alla olevasta linkistä....

Kuolinpesä – listaamattomien osakkeiden myynti

Vieraskirjoittaja Jaakko JääskeläOstaja-Invest Oy (ostammeosakkeita.fi)   Mukavaa kevään alkua blogin lukijoille! Tämän kertaisen kirjoituksen tavoite on auttaa kuolinpesien (puhekielessä usein perikuntien) osakkaita ymmärtämään, miten listaamattomien...