Osakeyhtiön perustamisilmoitus osa 2

mennessä | tammi 29, 2017 | Sijoitusyhtiön perustaminen | 0 Kommenttia

Osassa 1 kirjoittelin alustusta (sijoitus)osakeyhtiön perustamisilmoitukseen ja kävin läpi Ilmoituksen taustatiedot -osion. Tänään jatketaan osioon ”Ilmoituksen sisältö”. Seuraavana sähköisessä perustamisilmoituksessa ovat vuorossa:

Toiminimi eli perustettavan yhtiön nimi: Sijoitusyhtiön nimi saattaa tuntua yhdentekevältä, mutta joudut toistelemaan sitä yllättävän paljon tuttaville sekä puhelimessa virastoille ym. Lisäksi ei koskaan tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan ja nimellä voi yhtäkkiä ollakin merkitystä. Taas, nimen voi vaihtaa tai voi ottaa käyttöön aputoiminimiä, mutta muutokset aiheuttavat työtä ja maksavat rahaa. 

Perustamisilmoitukseen voi ilmoittaa 1-3 nimivaihtoehtoa. Ensimmäinen hyväksytty vaihtoehto tulee voimaan automaattisesti. Jos mitään vaihtoehtoa ei hyväksytä, tulee pyyntö uudesta nimiehdotuksesta. Samalla ilmoituksella kuitenkin jatketaan.

Ohjeita nimen muodostamiseen löytyy esimerkiksi PRH:n sivuilta tästä. Nimelle on tiettyjä kriteerejä, yksi tärkeimmistä se, että se ei voi olla sama tai liian samanlainen jo olemassa olevien yritysten nimien kanssa. Hakuja eri nimivaihtoehdoille voi tehdä YTJ:n sivuilla.

Osakepääoma ja osakkeenomistajat

Nyt kun säännöt muuttuivat eikä osakepääoma ole pakollinen, on sen käyttämiseen harvoin mitään syytä. Osakkeiden lukumääräksi valitsisin mieluummin suuren kuin pienen määrän. Ei sinänsä alussa merkitystä, mutta jos osakkeita haluaa joskus myydä tai luoda uusia, on jakaminen helpompaa kun määrä suuri, eikä 1kpl. Itse olen suositellut 100.000kpl, joka suuri ja helposti jaettava luku. Jos osakkaita on vain yksi, “Osakkeet maksettava viimeistään” voi yhtä hyvin laittaa vaikka muutaman kuukauden päähän. Jos sen sijaan useita osakkaita, voi sopia tarkemmin.

Hallitus

Osakeyhtiölain mukaan osakeyhtiöllä on hallitus. Varsinaisia jäseniä on yhdestä viiteen. Jos varsinaisia jäseniä on vähemmän kuin kolme, on oltava vähintään yksi varajäsen. Jos varsinaisia jäseniä on useampi kuin yksi, tulee valita myös hallituksen puheenjohtaja. Jos hallituksen varsinaisia jäseniä on vain yksi, hän ei voi olla puheenjohtaja. Hallituksen jäsenille on tiettyjä kelpoisuusvaatimuksia.

Minimivaatimus hallitukselle on siis yksi varsinainen jäsen ja yksi varajäsen. Varajäsen toimii varsinaisen jäsenen sijaisena jos tämä on estynyt. Varajäsenellä ei ole mitään velvoitteita tai tehtäviä niin kauan kun varsinainen hallitus on puikoissa. 

Tilintarkastaja

Yhtiötä perustettaessa tilintarkastaja on valittava, jos on ilmeistä, että tilintarkastusvelvollisuuden raja eli alla olevista täyttyy kaksi tai kolme.

1)taseen loppusumma ylittää 100000 euroa;

2)liikevaihto tai sitä vastaava tuotto ylittää 200000 euroa; tai

3)palveluksessa on keskimäärin yli kolme henkilöä.

Olen kirjoittanut tilintarkastusvelvollisuudesta tarkemmin.

Toimitusjohtaja

Pienen sijoitusyhtiön kohdalla myöskään toimitusjohtajasta ei taida olla mitään hyötyä, jos ei haittaakaan. Olen kuullut huhuja, että jos toimitusjohtaja on valittu, siitä voisi olla etua joissain tapauksissa: tukien tai lainojen anomisessa tms. Olen suositellut perustajia valitsemaan itsensä toimitusjohtajaksi, ellei ole mitään syytä olla valitsematta. Perustamisvaiheessa toimitusjohtajan valitseminen on ilmainen, muutos jälkikäteen maksaa.

Siinä tämänkertaiset, seuraavassa osassa jatketaan tilikauden valinnan parissa.

sijoitusyhtio.net

Sijoittajan asialla

Etsitkö tilitoimistoa joka ymmärtää sijoittamisesta?

Uusimmat kirjoituksemme täydentävät Inderesin analyysipalvelua

Selaa aiheittain:

Investco

SIJOITTAJIEN TILITOIMISTO

Kirjoittajan pyörittämä tilitoimisto Investco erikoistuu sijoitusyhtiöihin ja holding-yhtiöihin.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vastaavia artikkeleita

Uudet tekstimme julkaistaan inderes.fi:ssä

Uudet tekstimme julkaistaan inderes.fi:ssä

Uudet kirjoituksemme täydentävät jatkossa Inderesin analyysipalvelua ja julkaistaan inderes.fi:ssä. Ensimmäiset tekstit käsittelevät tuttuja aiheita holding- ja sijoitusyhtiön verotukseen ja kirjanpitoon liittyen, joskin uudesta näkökulmasta. Myöhemmät tekstit tulevat...

YEL-uudistus 2023

YEL-uudistus 2023

Tekstiä on päivitetty 22.11.2023. Yrittäjän eläkelakiin on esitetty muutosta. Esitys on eduskunnan käsittelyssä ja on mahdollista, että se tulee vielä voimaan 1.1.2023. Käsittelyn tilannetta voi seurata alla olevasta linkistä....

Kuolinpesä – listaamattomien osakkeiden myynti

Vieraskirjoittaja Jaakko JääskeläOstaja-Invest Oy (ostammeosakkeita.fi)   Mukavaa kevään alkua blogin lukijoille! Tämän kertaisen kirjoituksen tavoite on auttaa kuolinpesien (puhekielessä usein perikuntien) osakkaita ymmärtämään, miten listaamattomien...